Trerätters med Adam och Felicia – Tema Egypten


Här finner du Trerätters med Adam och Felicia – denna gång med tema Egypten.

Programledarna Felicia Nordlund och Adam Söderberg bjuder in er till en podcast som letar matinspiration ute i världen.

I det andra avsnittet av Trerätters kommer ni att få höra mer om vad Felicia och Adam läst för nyheter om mat, vad de lagat den senaste veckan, ny mat de upptäckt och massvis av annat matnyttigt. Det kommer att bjudas på en spännande intervju, denna gången på engelska, med Mohammad Ismail och Dina El Mahi om den egyptiska kulturen, egyptiska rätter och hur de tänker när de lagar egyptisk mat i Sverige.
I detta programmet kommer ni att få följa med när vi lagar fried fish with fisherman’s rice med en tillhörande sås baserad på bland annat tahini och persilja.

torskrättmindre









Fried fish with fisherman’s rice
Recept för 2 personer

Fiskbuljong
Benen från 1 kilo torsk
Några lagerblad

Riset
Risottoris eller liknande för 2 personer
2 hackade röda lökar
1/2 tesked kanel
1 tesked spiskummin
1 tesked gurkmeja
1 tesked krossad eller malen ingefära
1/2 tesked krossade kryddnejlikor
Salt and peppar

Paneringen
1 kilo torsk i bitar
Eventuellt lite av kryddorna som används i riset för mer smak
Salt och peppar
1 deciliter mjöl
2 teskedar olja

Tillagning

Fiskbuljongen

1. Lägg fiskbenen i en stor kastrull och häll över en liter vatten och lägg i lagerbladen.

2. Låt koka upp och sjuda på medelhög värme i 30 minuter.

3. Sila bort benen ur buljongen.

Riset

1. Häll oljan i en kastrull och tillsätt den hackade röda löken. Fräs tills de blir gyllenbruna.

2. Häll i riset, rör om och häll i fiskbuljongen.

3. Krydda med kanel, spiskummin, gurkmeja, salt, peppar och lite kryddnejlika. Täck med lock och låt sjuda i 15-20 minuter.

Fisken

1. Blanda kryddorna med mjölet på en tallrik.

2. Täck fiskbitarna med mjölblandningen.

3. Häll upp olja så det täcker halva stekpannan och stek fisken på mellanhög värme tills den blir gyllenbrun på båda sidor.

Servera fisken och riset, garnera med färsk koriander och en bit citron.


Ba’adouneseyya, arabiska för persilja
Recept för 2-3 personer

270 gram tahini
2 teskedar vitvinsvinäger
80 mililiter kallt vatten
3 hackade vitlöksklyftor
1 hackad grön chilipeppar
200 gram färsk persilja
1 tesked spiskummin
Juicen från 1 lime
Salt and peppar

Tillagning

1. Tillsätt tahinin i en skål med vitvinsvinägern och rör ordentligt.

2. När det blivit ljusare börja hälla i lite vatten i taget tills såsen blir lite ljusare och får en krämig konsistens.

3. Häll över i en matberedare och tillsätt de vitlöksklyftorna och den gröna chilipepparn.

4. Mixa ordentligt och tillsätt sedan persiljan.

5. Tillsätt limejuicen, spiskummin, salt och peppar efter smak.

Ladda ner programmet genom att trycka på pilen till höger här under:
Trerätters

Vinjettmusik av Samy Dahlman & Jacob Carlsson

Kommentera